Pálinka szárított szilvából | Drupal Ugrás a tartalomra

gif

Pálinka szárított szilvából

Bizonyos esetekben a szilvapálinka készülhet szárított szilvából is. A szárított szilva akár 50% cukrot is tartalmazhat, amely gátolja az élesztő szaporodását, és ezáltal az alkoholos erjedést is. Ez azt jelenti, hogy a szárított szilvát úgy kell előkészítenünk, hogy kedvező feltételeket teremtsünk az fajtaélesztő munkájához és az alkoholos erjedéshez. Ez oly módon érhető el, hogy 100 kg szárított szilvához hozzáadunk 300-350 liter 45 °C-on melegített vizet, és egy napig állni hagyjuk, hogy a szárított szilva megduzzadjon. Ily módon a cukortartalom 10-12%-ra csökken, azaz arra a mennyiségre, amennyit egyébként a friss gyümölcsök tartalmaznak. Ez után hozzáadjuk az aktivált fajtaélesztőt, jól összekeverjük és hagyjuk forrni. A forrás befelyeztével elvégezzük a desztillálást. A gyümölcsök maradhatnak a melegvízben, amíg megduzzadnak, feltöltődnek, majd hozzáadódik a fajtaélesztő és azok őrleményként felforrnak.

Továbbá, ha késik a szilva leszedése, és a gyümölcsök túlérnek és nagyon kiszáradnak, az őrleményt vízzel higíthatjuk, hogy az erjedés zavardalanul végbemenjen. A száraz szilvából készült pálinka nagyban hasonlít a friss szilvából készülthöz, kivéve hogy különleges íze és illata van neki. 100kg száraz szilvából 50 liter 50 vol. % alkoholtartalmú szilvapálinkpálinka nyerhető ki.

 

Suva_sljiva