Használati utasítás | Drupal Ugrás a tartalomra

gif

Használati utasítás

kazánok

BEVEZETÉS

Az alábbi használati utasítás azon ügyfeleink számára készült, akik a gyümölcslepárló eszközeinket fogják használni. Pálinkafőzőinket otthoni és ipari használatra terveztük. Ennek figyelmében kötelezően be kell tartani a gyártó használati utasításait. A gyümölcspárló-kazánt csak egy ember kezelheti, lehetőleg olyan személy, aki tisztában van a pálinkafőzés veszélyeivel. Használat közben kötelezően be kell tartani a legfontosabb biztonsági intézkedéseket, munkavédelmi és egészségügyi előírásokat. Ha következetes marad az előírásokkal kapcsolatban, biztonságosan és sokáig használhatja termékünket.

RUKOVANJE SA KOTLOM JE DOZVOLJENO SAMO PUNOLETNIM OSOBAMA!

A TERMÉK LEÍRÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSI CÉLJA

A pálinkafőző egy olyan eszköz, amelyet házipálinka főzésére használnak. A gyümölcsök alkoholtartalmának lepárlásával (szilva, körte, sárgabarack, szőlő…) alkoholpárlatot kapunk. A lepárlásra használt eszköz egy rézkazánból áll, amelyben hő segítségével párolog az alkohol, ezután lehűl a tartály, ahol az alkohol kondenzálódik és abba a csővezetékbe párolog, amely a két eszközt összeköti. A kazán azon részei, amelyek alkohollal érintkeznek, tiszta rézből készültek. A réz a desztillálás során semlegesíti a savak és egyéb káros vegyi anyagok legnagyobb részét, amelyek a gyümölcsök alkoholos erjedésénél, illetve a desztilláció során keletkeznek.

KAZÁN

A kazán a gyümölcslepárlásra használt pálinkafőző legfontosabb része.  Részei rézlemezből készültek, amelyek kifejezetten erre a célra lettek  (elektrolikus réz 99,99%). Ezek a kazánok a szimpla aljő kazánok csoportjába tartoznak, amely azt jelenti, hogy a tartályban található hő egyenesen a fenéklemezen át távozik.    A kazán használójának a desztilláció során ügyelnie kell arra, hogy a lángot a kemencében tartsa, azért, hogy elkerülje a törköly leégését. Ennek érdekében a gyártó két megoldást látott elő:
Az első lehetőség a keverő nélküli kazán, amelyben egy beépített, rézlemezből készült rács található. A rács elválasztja a törkölyt a kazán aljától, és ezzel megakadályozza annak leégését.
A másik lehetőség a keverővel ellátott kazán. Sárgaréz és rozsdamentes acél ötvözetéből készült. Kézi és elektromos hajtással is működhet. A keverő mozgatásával a felhasználó a törkölyt a kazán alján kevergeti, és így megelőzi a leégést. A gyakorlatban ez a megoldás bizonyult a legjobbnak, és a gyártó is ezt ajánlja.

FEDŐ

A fedő vagy kupola gyakorlatilag egy olyan kazántető, amely befogadja a gyümölcs alkoholpárlatát, amely felforr, és a gőzt a csőbe vezeti. Félgömb vagy körte alakú rézlemezből készült. A fedő és a kazán aljának találkozásánál egy rézgyűrű található, amelyre hideg vizet kell önteni, és ezzel betömítjük a fedő és a kazán találkozását, amelyet víztömítésnek nevezünk. Az Exkluzív modellünknél a tömítést egy szilikon-gumi gyűrűvel oldjuk meg. A fedőn egy bimetál hőmérő található, amely nagyban megkönnyíti a felhasználó munkáját a desztilláció során, mivel a kupolán távozó alkoholpárlat hőmérsékletét méri. A desztilláció során a hőmérőnek mindig 100 Celsius fok alatti értéket kell mutatnia.

KEMENCE

A kemence stabil és hajlított részre oszlik. Az egész felület kazánlemezből készült, amelyen megerősített élekkel, ajtókkal és hamutartóval, és a hátoldalán füstkivezető csővel. Az átalakítók, illetve a kemence hajlított részei fogantyúval rendelkeznek, amely a felső rész felborítására szolgál. Ily módon ürítjük ki a kazánt. A stabil Kazán fix és nem borítható fel. Minden kemence három vagy négy lábon áll, amely stabilitást ad a kazánnak. Ahhoz, hogy minél több ideig használhassa a pálinkafőzőt, javasoljuk, hogy kenje be a kemence belső falát samattéglával vagy samatkeverékkel. Emellett sárgaföldet vagy más szigetelőanyagot is használhat.

GŐZ-CSŐVEZETÉK

A gőz-csővezeték összeköti a kazán tetejét és hűtőjét. Részcsőből készült. Hűtésre szolgál, amelyben a pára elkezd hűlni. A cső, a fedő és hűtő összekapcsolt részei a víztömítésnél találhatóak,  ezek pedig a hűtő csészéi. A fedőt hideg vízzel kell öntözni. Az Exkluzív modellnél a tömítést sárgaréz-kúptartóval oldottuk meg.

HŰTŐ

A hűtő egy olyan edény, amelynek az a feladata, hogy lehűtse a kondicionált párlatot. Rozsdamentes acéllemezből vagy galvanizált lemezből készült, amely rézspirálból vagy hengerből épül  fel. A hűtőben két csatlakozó található, amelyek közül az alsó csatlakozó (1/2 colos) a hidegvíz folyását végzi, a felső pedig átereszti a meleg vizet. A széles bázis és a megerősített élek megőrzik a hűtő szilárdságát és stabilitását. Minden csatlakozó szivárgási teszten megy át.

A GYÜMÖLCS ELŐKÉSZÍTÉSE AZ ALKOHOLOS ERJEDÉSRE

Az összegyűjtött gyümölcsökről távolítsa el a leveleket, az ágakat és az egyéb szennyeződéseket. Ha a gyümölcs poros vagy piszkos, azonnal mossa meg vízzel. Ez a minőségi pálinka elkészítésének első lépése. Viszonylag     minőséges gyümölcsöket használjon, lehetőleg ne rohadtat. Tévhit, hogy a pálinkába legjobban a száraz gyümölcs való. A rohadt gyümölcs íze, az öntőformában ragadt maradék és más is könnyen belekerülhet az alkoholpárlatba, és a későbbi főzésnél a pálinkában marad. A minőségi pálinka következő feltétele a megfelelő edények kiválasztása. Ezekben az edényekben tároljuk a megmosott gyümölcsöt, amelyeket alkoholos erjedésnek teszünk ki. A legjobb választás egy tiszta faedény, amelyben már korábban is tároltak törkölyt. A műanyagból vagy rozsdamentes acélból készült edények ellenállnak a káros vegyi anyagoknak. Soha ne használjon lemezből készült edényeket!

A DESZTILLÁLÓ-ESZKÖZ ELŐKÉSZÍTÉSE

A desztilláló-eszközt olyan helyiségben kell bevinnünk, ahol zavartalanul kiszellőzhet, mivel az alkoholos párlat könnyen felrobbanhat, akárcsak a gáz, amely a gázpalackból szivárog. Ügyeljen arra, hogy a desztilláció mindig ZÁRT helyiségben menjen végbe!
AZ ÜRES KAZÁNT SOHA NE TEGYE KI TŰZVESZÉLYNEK!
A munkálatok megkezdése előtt végezze el a következőket:
A kemencét és a hűtőt helyezze egy kemény és egyenes felületre. Azt a nyílást, ahol a füstgáz távozik, kösse össze a kéménnyel. Munka közben, kérjük, tartsa be a tűzvédelmi előírásokat, pl. azokat, amelyek a kályha csatlakozásaira vagy egyéb részeire vonatkoznak. A kazán első használata előtt mosson meg meleg, mosogatószeres vízzel minden olyan felületet, amely rézből készült (kazán, tető, cső, spirál). A kazánt töltse meg tiszta vízzel, és várjon 15 percet, míg felforr. Ezután öntse ki a forró vizet,  várjon egy kicsit (amíg a kazán kihűl), majd többször mossa át a kazánt tiszta, hidegvízzel. Ezzel a pálinkafőző-kazánunk készen áll a főzésre.

MUNKA AZ ESZKÖZZEL-DESZTILlÁCIÓ

Öntse bele az eszközbe a megfelelő mennyiségű törkölyt, de sose öntse annyira tele, hogy az eszköz pereméig érjen a víz. A kazánt csak az előírt mennyiség 85%-ig töltheti tele.
Helyezze rá a fedőt a kazán tetejére, és ügyeljen arra, hogy a fedő széle pontosan illeszkedjen a kazán üstjéhez.  Fogja meg a fedő mindkét fogantyúját, és addig tekerje, amíg a a fogantyúk be nem illeszkednek a megfelelő helyre. Töltse meg az üstöt tiszta vízzel. A kazán fedelét kösse össze a hűtővel a gőzelvezető cső segítségével. Ügyeljen arra, hogy a kazán és a hűtő egy magasságban legyenek. A gőzelvezető csövet fordítsa el úgy, hogy a rövdiebbik fele legyen összekötettésben a kazánnal, a hosszabb pedig a hűtővel. A cső így a hűtővel megfelelő magasságba emelkedik. A következő lépésként a hűtő edényét és a Kazán tetejét mossa le vízzel. A hűtőbe töltsön tiszta, hidegvizet az átvezető cső magasságáig, a csőre pedig helyezzen egy műanyag csövet, és a másik végét csatlakoztassa a szennyvízelvezető-csővőhöz.
Maga a desztillációs folyamat 2-3 óráig tart, amit lassan és figyelmesen kell elvégezni. Kezdetben jobban lehet fűteni, körülbelül 50 fokig, de ügyelni kell arra, hogy a kazán hőmérséklete ne menjen túl magasra (mielőtt a törköly elérné a 70 fokos hőmérsékletet), nehogy erősen felforrjon a párlat (kövesse a hőmérsékletet a bimetál hőmérőn). 85 fokos hőmérsékletnél a párlat kifolyik a hűtőből, vékony vízsugár alakjában. Fontos, hogy a hűtőből kifolyó víz konstans legyen. Nem szabad megszakítani (a hőmérséklet csökkenését), sem pedig (prejaka temperatura). Na adekvatan način izmerite količinu alkohola u destilatu, može sa alkoholometrom I kad padne procenat (8 vol.%) prekinite sa procesom destilacije.