BIRSALMA PÁLINKA | Drupal Ugrás a tartalomra

gif

BIRSALMA PÁLINKA

A birs termését többnyire gyümölcslevek és lekvárok készítésére használják de a birsből nyert pálinka rendkívül méltányolt ital. A birsalma kevés cukortartalommal rendelkezik ezért szükéges minél tovább a fán hagyni még teljesen megérik, vagy akár enyhén túlérett lesz. Leszedése többnyire kézzel történik mivel célszerű a szár eltávolítása. Feltétlenül szükséges megmosni a szennyeződések és a mikroorganizmusok eltávolítása érdekében. Az előkészített gyümölcsöket jól össze kell darabolni, ellenkező esetben az erjedési folyamat túl sokáig tartana. Az erjesztő edényeket úgy kell feltölteni, hogy körülbelül 20% szabad hely maradjon. A sikeres alkoholos erjedéshez fajtaélesztő valamint nitrogén és foszfor alapú tápanyagok hozzáadása szükséges. Az őrlemény savasságát kénsavval, legtöbb pH=3.2 értékűvel  lehet korrigálni, míg a cukortartalom korrigálása jogilag nem engedélyezett. Az édenyeket lezárják de semmiképp sem hermetikusan. Az erjedési folyamat közben keletkező szén-dioxidot el kell távolítani. Ezt hordócsapok elhelyezésével lehet elérni, melyek közben megakadályozzák az oxigén és a mikroorganizmusok bejutását. Valamint, úgy is eltávolítható, hogy a parafadugón átvezetett csövet a vízbe elmerítjük, így megakadájozzuk az oxigén bejutását. A helyiség hőmérséklete, amelyben az erjesztő edények találhatóak, 16-20°C kell, hogy legyen, így a birsalma őrlemény erjesztése körülbelül 3 hétig tart. Az erjedés akkor fejeződik be, ha az erjesztett cefre az Oechsle refraktométeren 6-12°Oe közötti értéket mutat. A megerjedt birsalma őrleményt kétszer desztilláljuk. Az első desztilláció során 30 vol. % alkoholtartalmú nyers desztillátumot kapunk. Ezt követi a nyers desztillátum ismételt desztillációja, ahol az elő párlat kiválik, melynek mennyisége kürölbelül a kazán térfogatának 1 %-a. Az elő párlat elválasztása után, a középpárlat összegyüjtése következik egészen addig, amíg az össz pálinka szeszfoka nem csökken 55-60 vol. % alkoholtartalomra, vagy amíg a kifolyó párlat alkoholtartalma 25-30 vol. % között nem lesz. Akkor leállnak a középpárlat begyűjtésével és elkezdenek összegyűlni a nem kívánt utópárlati olajok amelyek karakteres savasságukról és kellemetlen ízükről, ezért a desztillációs folyamat végét legjobb pálinka kóstolással befejezni a kimenetén ilyen erősségek esetén.

A birspálinka fahordókban érlelődik, mely által aranysárga színt kap, 45 vol. %-os desztillált vízzel higítják és így kerül forgalomba.

 

rakija_od_dunja_dunjevaca