Őszibarackból és sárgabarackból készült pálinka | Drupal Ugrás a tartalomra

gif

Őszibarackból és sárgabarackból készült pálinka

A pálinka készítéséhez (őszibarackból és sárgabarackból készült pálinka) olyan gyümölcsöt használnak (más gyümölcspálinkákhoz hasonlóan) melyek nem szép külsejük miatt (mechanikai sérülés következtében, rothadtak vagy túlérettek) nincs kereskedelmi jelentőségük, azaz friss fogyasztás céljából vagy feldolgozott formában nem értékesítehetőek.

A számítások szerint az évi őszibaracktermés 7-10%-át nem használják fel, azonban ezekből, egy jó eljárás segítségével, nagyrabecsült, ínyenc őszibarackpálinkát lehetne készíteni. Egyes tanulmányok szerint, nem minden őszibarack fajta alkalmas pálinkának való feldolgozásra. Ebben a tekintetben a kései fajtáknak előnyük van, ezek a: Blake, J.N. Redskin, és érdekes fajták még a Sunhig, Redheaven és a Rio Oso Gem. Ajánlott a kései fajták pálinkának való feldolgozása, elsősorban intenzív aromájuk miatt, melyet átvisznek a pálinkába is, és több cukrot tartalmaznak, ebből kifolyólag pedig nagyobb mennyiségű pálinka nyerhető ki belőlük, ami gazdasági szempontból nagyon fontos. A legkevesebb mennyiség, 50 vol. % alkoholtartalmú 100 kg termésből kinyerhető, őszibarackpálinka a Triumph fajtánál van – 7,52 liter, a legtöbb pedig 100kg Blake fajtából – 10,8 liter.

A legjobb őszibarackpálinka több őszibarack fajta összekeverésével nyerhető ki, vagy, amennyiben külön készülnek a különböző érési idő miatt, akkor ajánlott a már kinyert pálinkák keverése. Az őszibarackpálinkának legkevesebb 45% alkoholtérfogatot kell tartalmaznia, ugyanis akkor a legkifejezettebb és legfinomabb az íze és illata. A 45% alkoholtérfogat alatti őszibarackpálinka kiábrándító és nincs összhangban az íze és illata.

Hazánkban a kecskeméti rózsa és a magyar sárgabarack fajtákból készítik a pálinkát, elsősorban Vajdaságban. A magyar fajta július elején érik, teljes érettségkor alapszíne intenzív sárga kiegészítve sötétpirossal. Húsa sötétnarancssárga színt kap, és teljes érettségkor puha és illatos. A kecskeméti rózsa július második felében és augusztus elején érik. Teljes érettségkor sárga színű, húsa halványsárga, lágy és aromás. A sárgabarack pálinka 45-50% vol. alkoholtartalommal kell hogy rendelkezzen, mert akkor az íze teljes, harmonikus és iható és ki van hangsúlyozva a fajta íze.

Az őszbarack és sárgabarack kiváló minőségű pálinkaként való feldolgozása azonos és a következő műveleteket tartalmazza:

- érett és túlérett állapotban lévő gyümölcsök betakarítása

- a gyümölcsök szükség szerinti zúzása, valamint a mag különválasztása, a gyümölcsök alkoholos erjesztése zárt tartályokban

- az erjesztett őrlemény desztillációja

- a pálinka érlelése és véglegesítése

A sárgabarack és az őszibarack terméseinek betakarítását azok teljes érettségekor kell elvégezni. Kiváltképp a sárgabarack esetében, amely túlérett állapotában nagyon intenzív aromájú és az ebből kinyert sárgabarack pálinka nagyon finom és aromás. A sárgabarack nagyon drága és hiány van belőle, és mint ilyen, kedvező helyzetben van a piacon. A gyümölcsöket melyek teljes érettség alatt vagy korábban, amikor még mindig viszonylag kemények, kerülnek betakarításra lekvár vagy befőtt készítésére használják. Ezért a háztartásokban főként a fa alól, a földön összeszedett gyümölcsökből készítik a sárgabarack pálinkát. Ezek túlérett gyümölcsök, melyek maximális mennyiségű cukrot tartalmaznak és nagyon aromásak.

A sárgabarack és az őszibarack zúzására szükség esetén kerül sor, mert ha azok túlérett állapotban vannak, saját súlyuk alatt összezúzódnak az erjesztőedényekbe való elhelyezés során. Amennyiben zúzásra kerül sor, azt zúzógéppel kell elvégezni amelynél a hengerek gumival vannak bevonva és szétválasztottak, hogy a gyümölcsök össze legyenek zúzva, de a mag ne törjön össze – sértetlen maradjon. Célszerű a magokat teljesen vagy legalább részben eltávolítani, de ha ez nem történik meg, a cefre desztillációját minél előbb el kell végezni, hogy a magok, hosszabb állás alatt ne engedjenek ki magukból túl sok összetevőt, melyek keserű, mandala illatot adnak a cefrének.

Az alkoholos erjedést az őszibarack és a sárgabarack őrleménye esetében zárt erjesztőtartályokban kell elvégezni, fedőkkel vagy polietilén fóliával lefedve, az aroma és az alkohol elvesztésének elkerülése érdekében, és, hogy a pálinka ne tartalmazzon több savat. Az erjesztésre használhatunk fedéllel és nyílással vagy vízbe lógatott csővel ellátott fa dézsákat, különböző méretű műanyag hordókat, vattévak vagy erjesztődugóval zárt fahordók.

Az őszi- és sárgabarack őrleményhez kénsav (H2SO4) hozzáadása javasolt, ugynakkora mennyiségben és módon mint a cseresznye őrlemény esetén. A kénsav feladata az őrleményben lévő káros organizmusok szaporodásának megakadályozása, melyek az erjesztés során rossz illatú anyagokat hoznak létre, és desztilláció során átkerülnek a pálinkába és lényegesen csökkentik a minőségét.

Az alkoholos erjedés befejeződésének felismerése után, szükséges minél előbb elvégezni a megerjedt őrlemény desztillációját, mert a hosszabb állás miatt veszti minőségét, ezáltal a jövőbeli pálinka is.

Amennyiben a termések túlérettek és túlságosan fonnyadttak, ajánlott bizonyos mennyiségű vizet adni az őrleményhez (hogy ritkább elegyet kapjunk) még az erjesztés előtt, hogy az zavartalanul végbe tudjon menni.

Rakija_od_kajsije