SD-Duvančić mustmérői a legjobbak a piacon. Nélkülözhetetlen segédeszközei a legjobb pálinka és bor elkészítésének.
A mustmérőt a must és a törköly cukortartalmának meghatározására használják.
Tétel | Ár adóval (PDV) |
---|---|
Mustmérő az Excel szerint | 700,00 rsd |
Az alkoholmérő használati utasítása
A mustmérőt a must cukortartalmának meghatározására használják. A mérő a must sűrűsége alapján működik.
A mustban található cukor mennyiségének minél pontosabb leméréséhez követni kell a szőlő érési fokát, és meghatározni a szüret kezdetét. Tíz nappal a szüretelés megkezdése előtt elvégezheti az első mérést a szőlő cukortartalmával kapcsolatban. A gyümölcsös különböző pontjairól szedjen le 2-3 kilogramm szőlőt, préselje ki a mustot, szűrje le, majd mérje le a cukor mennyiségét. Néhányszor ismételje meg ezt a műveletet (minden harmadik nap), és amikor a must cukortartalma nem növekszik tovább, megkezdheti a szüretelést.
A mérő segítségével előrelátható a cukor térfogatának alakulása a mustban. Ez a mérés elengedhetetlen a bortechnológiai folyamatban. Azokban az években, amikor kevesebbet süt a nap, a szőlőben nem termelődik elég cukor. Ebben az esetben A borról szóló törvény alapján a musthoz hozzáadhatunk cukrot is. A maximális megengedett mennyiség 3,4 kg cukor 100 liter borra.
Hogyan kell használni a mustmérőt?
Fontos, hogy a mustmérő tiszta legyen. A megszáradt cukor maradványai károsítják a mérőt, és befolyásolják a mérés eredményét.
A mérőt és a mérőpoharat használat előtt és után alaposan, melegvízzel, száraz, puha ronggyal kell kimosni.
Alaposan át kell szűrni a mustot, hogy ne maradjanak szennyeződések és szőlőhéj-maradványok. Öntösön egy kis mintaként szolgáló mustot a mérőpohárba, fedje le a pohár nyílását, majd többször rázza meg a poharat egészen addig, amíg a must össze nem keveredik. Várjon egészen addig, míg a must kitisztul. Lassan helyezze be a száraz mérőt a pohárba, és fogja meg a végét. A mérőnek szabadon kell úsznia a folyadékban (nem érintheti az edény alját és oldalait). Várjon addig, amíg a mérő nyugalmi állapotba kerül (a mérő falain nem lehetnek buborékok).
A szemnek egy vonalban kell lennie a folyadék felszínével.
A papíron látható skálán olvassa le a megfelelő értékeket az Oechsle-skálán (0-130), vagy a jövendőbeli bor térfogat százalékát (6-15 vol.%).
Húsz fokban kalibrált a mérőeszközünk.
Miért fontos tudnunk, mennyi a must hőmérséklete?
A mustmérő egy olyan eszköz, amely megmutatja a folyadék sűrűségét százalékban kifejezve. Minél melegebb a folyadék, annál ritkább, a mérő pedig egyre mélyebbre merül a folyadékban. A hidegebb folyadék sűrűbb, és a mérő is a felszín felé halad.
Amennyiben a folyadék hőmérséklete meghaladja a 20ºC-t, a legolvasott értékek korrekcióját a következő módon végezzük el:
- minden 1 ºC-ra 2 ºC alatti leolvasott értékekhez hozzáadunk 0,2ºOe-t
- minden 1 ºC-ra 2 ºC feletti leolvasott értékekből elveszük 0,2ºOe-t
Pl. ha a mérőn 82ºOe-t olvasunk le, amely 28ºC hőmérsékletre vonatkozik, a leolvasott mennyiséghez hozzáadjuk a következőt: 8*0,2= 1,6 ºOe-t, amely azt jelenti, hogy az eredmény 83,6 ºOe.
A cukor mennyiségével és a bor alkoholtartalmával kapcsolatos értékeket a melléket táblázatban olvashatja le.
A bor alkoholtartalom méréséhez használhatja a mi termékünket, a VINOMER-t.
Širometar po Oechsle-u – Mustmérő az Oechsle-skála szerint
Oechsle-ovi stupnjevi- Oechsle-fokok
Sadržaj šećera- cukortartalom
Alkohol u vinu- a bor alkoholtartalma