PÁLINKA KÉSZLET | Drupal Ugrás a tartalomra

gif

PÁLINKA KÉSZLET

A legjobb pálinka készletet (a gyümölcsből főzött pálinkák közül) a  SD-Duvančić termékei adják, amelyek a jó házipálinka főzésének.

A KÉSZLET TARTALMAZZA:  

  1. Alkoholmérő, ún. alkoholometar  egy olyan eszköz, amely meghatározható az alkoholkeverék, a víz és a tiszta alkoholos italok alkoholtartalma százalékban kifejezve.                 

Biztosítjuk Önöket arról, hogy hasznukra fog vállni a pálinkafőzés (desztilláció) során, valamint az alkoholtartalom növekedésének követésénél (a pálinkafőzet erősségénél). Segít az akadályok előtt azaz a második desztillációnál, amikora felhasználó korrigálni szeretné az esetleges hibákat az illat és a szín kapcsán, illetve a gyenge pálinka finomítása előtt, amely az újabb desztilláció előtt következik be.

 

  1. A törköly  forrási indikátorát arra használjuk, hogy meghatározzuk a törköly végső forrásidejét . A pálinkafőzéshez elengedhetetlen, hogy az összes cukor  elerjedjen az alkoholban, mivel abban az esetben, ha a törköly nem erjedt meg, kevesebb pálinkát kapunk. Azok a pálinkák, amelyeket a felforrási folyamat után rögtön megfőzünk, sokkal minőségesebbek.  Az indikátoron leolvasott értékeknek ˚0e-nek kell lennie az Eksel-skálán.
U ponudi imamo
Tétel Ár adóval (PDV-ben)
Pálinka készlet       1100,00 rsd

 

Miért fontos meghatározni a törköly forrásidejének végét?

 

A pálinkafőzéshez elengedhetetlen, hogy az összes cukor  elerjedjen az alkoholban, mivel abban az esetben, ha a törköly nem erjedt meg, kevesebb pálinkát kapunk.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a desztilláció pillanatában felforrt törkölyszilva jelentősen hat a pálinka minőségére. Azok a pálinkák, amelyek a később desztillálódott törkölyből, rosszabb volt a kémiai összetételük, és alacsonyabb osztályzatokat kaptak a pálinka értékelésekor. Ezért fontos a megfelelő időbeosztás.

Hogyan kell mintát venni a méréshez?

Egy edényben meg kell keverni a törkölyt.  ½ liternyit kell elvenni belőle, és leszűrni. A szűrés célja a szilárd részek elválasztása a durva szemcsés szennyeződésektől.  A cukor mennyiségét a törköly cseppfolyós részében vizsgálhatjuk meg.

A kifacsart folyadékot  jól meg kell keverni, hogy felszabaduljon a szén-dioxid. Ettől hab keletkezik, és felszabadulnak a gázbuborékok. A folyadékot lassan átöntjük a mérőpohárba, kb. 500 mililitert.

Miért mérjük a cukrot?

A száraz indukátort, a végénél fogva beleengedjük a folyadékba. A mérőnek szabadon kell úsznia a mérőpohárban (nem érintkezhet a pohár aljával és falával). Megvárjuk, amíg a mérő nyugalmi állapotba kerül (a mérő falán nem lehetnek buborékok).

A folyadék felszínének a szem magasságával egy vonalban kell lennie.

A mellékelt ábrán az Eksel-skála értékeit olvashatjuk le . Jele: ˚0e (0-40 terjedő skálán)

 

 

Amennyiben a folyadék hőmérséklete meghaladja a 20ºC-t, a legolvasott értékek korrekcióját a következő módon végezzük el:

  • minden 1 ºC-ra 2 ºC alatti leolvasott értékekhez hozzáadunk 0,2ºOe-t
  • minden 1 ºC-ra 2 ºC feletti leolvasott értékekből elveszük 0,2ºOe-t

 

Pl. ha a mérőn 82ºOe-t olvasunk le, amely 28ºC hőmérsékletre vonatkozik, a leolvasott mennyiséghez hozzáadjuk a következőt: 8*0,2= 1,6 ºOe-t, amely azt jelenti, hogy az eredmény 83,6 ºOe.

 

alma

4-12

körte

6-16

viljamovka körte

10-16

sárgabarack, őszibarack

15-19

cseresznye

12-20

szilva

16-20

szeder, málna

4-8

 

Ha a törköny erjedésének értékei a táblázat szerint alakulnak, azt jelenti, hogy az erjedés még nem fejeződött be.

Az erjedés leellenőrzését a következő módon is végezhetjük:

Ha elvégeztük a mérést a fentiek alapján, akkor beleöntünk fél liter folyadékot egy 0,7 literes üvegbe (borospalackot és hasonlót is használhatunk), és hozzáadunk 5 gramm élesztőt, majd jól megrázzuk.  Az üveget egy vattapamaccsal lezárjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk (20-25 fok). Az elkövetkező 2 napban néha megrázzuk, de ügyelnünk kell arra, hogy ne essen szét. Két nap után újra beletöltjük a folyadékot a mérőpohárba, megvárjuk, amíg elkezd lebegni, és belehelyezzük az indikátort. Ha ugyanazt az értéket kaptuk, mint az első mérésnél, vagyis az élesztő hozzáadása előtt, akkor az azt jelenti, hogy az alkoholos erjedés befejeződött, és elkezdhetjük a desztillálást. Az élesztő arra jó, hogy megvizsgáljuk, vajon maradt-e cukor a törkölyben.