SZESZFOKMÉRŐ | Drupal Ugrás a tartalomra

gif

SZESZFOKMÉRŐ

A SD-Duvančić cég  legminőségesebb szeszformérői a finom pálinka főzésének elengedhetetlen segítői. Az alkoholmérő, ún. szeszfokmérő olyan eszköz, amellyel meghatározzuk az alkoholkeverék, a víz és a tiszta alkoholos italok alkoholtartalmat (százalékban kifejezve).  Nagy segítségére lesz a pálinkafőzés során, és az alkoholtartalom növekedésének követésekor (a pálinka erőssége). Az újrafőzésnél is sokat segít (második desztilláció), amikor szeretnéknk kijavítani az illatban, a színben vagy a pálinka hígításának során felmerült hibákat a következő desztilláció előtt.

U ponudi imamo
Tétel Ár adóval (PDV)
Szeszfokmérő        500,00 rsd
Szeszfokmérő hőmérővel      1300,00 rsd

 

A szeszfokmérő használati utasítása

Az orientációs alkoholmérő - a szeszfokmérő olyan eszköz, amellyel meghatározzuk az alkoholkeverék, a víz és a tiszta alkoholos italok alkoholtartalmat (százalékban kifejezve). Ezalatt azokat az alkoholos italokat értjük, amelyeknek alacsony a cukortartalmuk.      

Az alkoholmérő feladata a folyadékok és az alkohol sűrűségének összehasonlítása. A hozzáadott cukor és más anyagok megváltoztatják a folyadék sűrűségét, és nagyban kihatnak a mérés pontosságára.  Ezért nem tudjuk használni az alkoholmérőt a likőrök és a színezett alkoholok (whiskey, konjak...) alkoholtartalmának mérésénél.

Az alkoholmérő a legprecízebb és legpontosabb módon mutatja ki a tiszta pálinka (šljivovica vagy szilvapálinka, lozovača) és más alkoholos ital és víz értékeit.

Használati utasítás

Nagyon fontos, hogy az alkoholmérő tiszta legyen. A megszáradt alkohol- és cukormaradék megváltoztatják a mérő tömegét, és kihatnak a mérési folyamatra. Az alkoholmérőt és a mérőpoharat használat előtt és után alaposan, melegvízzel kell megmosni, és száraz, puha ronggyal kell letörölni.

Töltsön egy kis pálinkát (mintaként) a mérőpohárba, zárja be a pohár nyílt részét, és néhányszor rázza meg, hogy a minta jól összekeveredjen. Várjon addig, míg eltűnnek a buborékok a folyadékból.  Lassan engedje bele a folyadékba a száraz alkoholmérőt úgy, hogy csak a végét foghatja meg. A mérőnek szabadon kell úsznia a folyadékban (nem érintheti a pohár alját és oldalait). Várjon, amíg az alkoholmérő nyugalmi állapotba kerül (a mérő oldalain nem lehet egy buborék sem).

A szem a folyadék felszínével egy vonalban kell, hogy legyen.

A papíron látható skálán olvassa le az alkoholtartalom mért értéket (vol.%) vagy fokokban kifejezve.

 

 

A szeszfokmérő kalibrálva van 20ºC-ra. Ez azt jelenti, hogy a mérést ilyen hőmérsékletű folyadékban kell végezni. Ha a hőmérséklet ezen érték fölé szökik, a leolvasott érték korrekcióját a használati utasításban mellékelt táblázat szerint végezzük. A következő módszer is sokat segít:  minden 20 ºC felettiºC-ból kivonunk 0,37 vol.% alkoholtartalmat, míg minden  20 ºC alatti ºC-hoz hozzáadunk 0,37 vol.% alkoholtartalmat.

Miért fontos tudni a mért folyadék hőmérsékletét?

Az alkoholmérő egy olyan eszköz, amely a folyadékok sűrűségének elve alapján működik. Minék melegebb a folyadék, annál ritkább a sűrűsége, az alkoholmérő tónusa pedig mélyebb. A hidegebb folyadékok sűrűbbek, de az alkoholmérő világosabb.

A folyadék hőmérsékletét hőmérővel is mérhetjük. Az alkoholmérő és a hőmérő segítségével sokkal pontosabban meg tudjuk mérni a folyadék értékeit.

tabela

Táblázat a legolvasott értékek korrekciójára- alkoholmérő – naslov

očitana vrednost- leolvasott érték

stvarna vrednost- tényleges érték

temperatura- hőmérséklet

primer-példa